La felicitat entre els adolescents: hi ha diferències entre sexes?

L’adolescència és una etapa complexa que, segons els sociòlegs, comença cada vegada més d’hora i al seu torn tendeix a allargar-se per la pèrdua d’independència a causa de les condicions econòmiques.

L’obj0439425ertura de portes que suposa passar de nens a adults implica un desenvolupament en tots els àmbits amb importants canvis tant psicològics com físics.

Però, a més, el sexe dels joves ¿pot influir en els nivells de benestar? Un estudi internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), basat en la consulta a 42 països d’Europa i Amèrica del Nord, revela que sí que hi ha diferències.

Vulnerabilitat de les noies de 15 anys

Les adolescents de 15 anys van destacar com el grup amb més descontent de tot l’espectre analitzat. De fet, les joves d’aquesta edat de França, Gran Bretanya i Polònia van expressar una menor satisfacció amb les seves vides. Per exemple, una de cada cinc va reconèixer problemes de salut i també una manca de satisfacció amb els seus cossos, particularment en els països de l’oest i del centre d’Europa.

Un estudi anterior de l’OMS també evidenciava que les adolescents estaven més insatisfetes amb elles mateixes que els nois. I els experts en psicologia assenyalaven la influència de la pressió social amb les noies per aconseguir un ideal de dona perfecta, tant en els físic, com en el professional i la vida personal. A més, les dones també reconeixien tenir pitjors hàbits alimentaris.

Els riscos dels nois

Per la seva banda, els nois en general es van mostrar més contents amb les seves vides. No obstant això, l’estudi destaca alguns factors de risc per als adolescents:

Tabac. Els nois fumen amb més freqüència, encara que en alguns països les diferències de gènere en aquest comportament s’estan reduint a causa de que les noies estan adoptant actituds habitualment masculines. Es detecta la caiguda del tabaquisme: en alguns països, menys del 20% dels joves reconeixia fumar a mínim un cop per setmana.
Alcohol. El biaix del gènere també és molt fort en el consum de begudes alcohòliques. Els nois de 15 anys beuen més i en el cas de Croàcia, Malta, Bulgària o Itàlia es registren els nivells més alts: el 16% dels joves consultats en aquests països reconeix beure almenys un cop per setmana, mentre que el percentatge en les noies és de gairebé la meitat, el 9%.
Drogues. El consum de drogues com el cànnabis també és més habitual entre els nois en alguns països. Tot i això, el treball de l’OMS comenta que no només influeix el gènere, sinó la popularitat d’aquesta droga a cada zona. Així, els joves de 15 anys de França i Canadà són els que més marihuana consumeixen i les xifres de nois i noies són molt similars, al voltant del 15% dels adolescents la consumeixen.
Sexe. Els homes es mostren més proclius a tenir relacions sexuals en la meitat dels països i regions consultats, especialment a l’est d’Europa. Com a mostra, a Bulgària, el 40% dels nois va dir haver practicat sexe, mentre que en el cas de les noies el percentatge baixava a gairebé la meitat, el 21%.
Baralles. Els homes es mostren més propensos a involucrar-se en enfrontaments físics i en patir lesions.
Bones, sans i alta satisfacció vital

La felicitat en les edats pròximes a l’adolescència és objecte d’estudis de tota mena a causa de la rellevància d’aquest període per al desenvolupament personal.

19/04/2016
Advertisements