Els menors de 25 anys, tan desinformats sobre sexe com fa una dècada

Les consultes que rep el web ‘Sexe Joves’ no han evolucionat des de la seva creació el 2006

Els especialistes de Salut reclamen que s’eduqui sobre sexe i afecte en les escoles de Catalunya

 

Com saber si s’està enamorat o només atret per la dona, o l’home, que s’acaba de conèixer. Per què algunes matinades despert amb els llençols amarats de semen. Serà possible iniciar un embaràs després de mantenir relacions sexuals dins d’una piscina? Aquest tipus d’incerteses són habituals en les tardes de ‘xat’ del web ‘Sexe Joves’, el portal d’orientació sexual que la Conselleria de Salut va iniciar el 2006 i que des de llavors ha estat visitat per més d’un milió de joves de 16 a 25 anys de tot Espanya (també està en castellà).

El web manté una mitjana de 900 visites setmanals i, com en el seu inici, la majoria de les consultes tracten d’aspectes fonamentals però bàsics, suposadament de domini públic, sobre les relacions sexuals humanes i els estímuls que les impulsen, en els quals s’inclou el coneixement del cos. Aquesta constatació, observada en persones pròximes a la trentena, ja no sorprèn als gestors del web, termòmetres del nivell de formació sexual que existeix en una societat teòricament proveïda de tones d’informació sobre la sexualitat a través d’internet i les ofertes de pornografia a la xarxa.

RES A LES ESCOLES

“No hem evolucionat, atenem les mateixes incògnites, angoixes i preocupacions que el 2006: segueix havent-hi un gran desconeixement sobre tots els aspectes relacionats amb el sexe i el cos. Les parelles no parlen d’això entre elles i menys encara en les famílies -assegura, rotunda, Gemma Falguera, responsable del web i del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Eixample barceloní-. És urgent que a les escoles de primària i secundària es desenvolupi el tema de la sexualitat. La necessitat d’informació és immensa “.

Salut va crear ‘Sexe Joves’ partint del supòsit que qui consultés aquesta web podia desconèixer-ho tot sobre la sexualitat. El convenciment amb què Falguera exposa el buit en la formació sexual dels centenars d’homes i dones amb que connecten cada setmana -ella xateja setmanalment- l’obté observant els apartats més consultats de ‘Sexe Joves’ i intercanviant converses amb els usuaris.

“La manca de coneixements que detectem inclou a les funcions del cos i les seves possibilitats sensitives -prossegueix Falguera-. Amb aquesta ignorància arriben a la vintena, amb el sexe convertit en una llacuna de desinformació que els preocupa, i ens plantegen dubtes tan bàsiques com en què consisteix estar enamorat, com respondrà el seu cos si es masturben o masturben la seva parella, o si és fàcil identificar que s’han quedat embarassades. El desconeixen tot “.

enllaç

Advertisements