Infecció genital per VPH: papil·loma humà Preguntes i respostes

El virus del papil·loma humà (VPH) és la infecció de transmissió sexual més freqüent. Alguns dels efectes que el VPH pot tenir sobre la salut es poden prevenir amb vacunes.

girl-535877_960_720Què és el VPH?

El VPH és la infecció de transmissió sexual (ITS) més comú. El VPH és un virus diferent al del VIH i VHS (herpes). El VPH és tan comú que gairebé tots els homes i totes les dones sexualment actius el contrauen en algun moment de la seva vida. Hi ha molts tipus diferents de VPH. Alguns tipus poden causar problemes de salut com berrugues genitals i càncers. Però hi ha vacunes que poden evitar que aquests problemes de salut ocorrin.

Com es transmet el VPH?

Vostè pot contraure el VPH en tenir relacions sexuals orals, vaginals o anals amb una persona que tingui el virus. Es transmet amb més freqüència durant les relacions sexuals vaginals o anals. El VPH pot transmetre fins i tot quan la persona infectada no presenta signes ni símptomes.

Tota persona sexualment activa pot contraure el VPH, fins i tot si té relacions sexuals amb una sola persona. També és possible que presenti els símptomes anys després de tenir relacions sexuals amb una persona infectada, el que dificulta saber quan es va infectar per primera vegada.

¿El VPH causa problemes de salut?

En la majoria dels casos el VPH desapareix per si sol i no causa cap problema de salut. Però quan el VPH no desapareix, pot causar problemes de salut com berrugues genitals o càncer.

Generalment, les berrugues genitals apareixen com a petites prominències a la zona genital. Les berrugues genitals poden ser petites o grans, planes o elevades, o tenir forma de coliflor.

¿El VPH causa càncer?

El VPH pot causar càncer de coll uterí i altres càncers com el de vulva, vagina, penis o anus. També pot causar càncer a la part de darrere de la gola, com a la base de la llengua i les amígdales (anomenat càncer orofaringi).

El càncer generalment pot trigar anys a aparèixer -fins i tot dècades- després que una persona hagi contret el VPH. Els tipus de VPH que poden causar berrugues genitals no són els mateixos que els que poden causar càncer.

No hi ha manera de saber qui amb el VPH presentaran càncer o altres problemes de salut. És possible que les persones amb sistemes immunitaris febles (incloses les persones amb el VIH / SIDA) tinguin menys capacitat per combatre el VPH i més probabilitat de presentar problemes de salut derivats del virus.

couple-814825_960_720Com pot evitar el VPH i els problemes de salut que pot causar?

Pots fer diverses coses per reduir la seva probabilitat de contraure el VPH.

Vacuneu-vos. Les vacunes contra el VPH són segures i eficaces. Poden protegir els homes i les dones contra les malalties causades pel VPH (fins i tot el càncer) quan s’administren a les edats recomanades (vegi a continuació

“Qui s’ha de vacunar?“). Les vacunes contra el VPH s’administren en tres injeccions en un període de sis mesos. És important rebre les tres dosis.

Feu-vos una prova de detecció del càncer de coll uterí. Les proves de rutina en les dones de 21 a 65 anys poden prevenir el càncer de coll uterí.
Si vostè és sexualment actiu:

Utilitza un condó de làtex en forma correcta cada vegada que tingui relacions sexuals. Això pot reduir les seves probabilitats de contraure el VPH. No obstant això, el VPH pot infectar zones que el condó no cobreix, de manera que els condons poden no oferir una protecció total contra el VPH.
Tingui una relació mútuament monògama o només tingui relacions sexuals amb una persona que només tingui relacions sexuals amb tu.

Qui s’ha de vacunar?

Tots els nens i les nenes de 11 o 12 anys han de vacunar-se. Vacunació a Catalunya

Es recomanen també per als homes fins als 21 anys que no l’hagin rebut abans i per a les dones fins als 26 anys, si no es van vacunar quan eren menors.

La vacuna també es recomana als homes homosexuals i bisexuals (o qualsevol home que tingui relacions amb homes) fins als 26 anys. També es recomana als homes i les dones amb el sistema immunitari deprimit (incloses les persones amb el VIH / SIDA) fins als 26 anys, si no van rebre la vacuna completa quan eren més joves.

La vacuna no protegeix contra tots els VPH. Ho fa contra les infeccions per VPH que causen 7 de cada 10 càncers de cèrvix (tipus 16 i 18), però tot i estar vacunats hem de seguir duent a terme revisions periòdiques

Com sé si tinc el VPH?

No hi ha una prova per determinar si una persona té o no el VPH. Tampoc hi ha una prova del VPH aprovada per determinar si hi ha VPH present a la boca o a la gola.
Existeixen proves del VPH que es poden usar per detectar el càncer de coll uterí. Aquestes proves es recomanen només per a la detecció en dones de 30 anys o més. No es recomanen per a la detecció en homes, adolescents o dones menors de 30 anys.

La majoria de les persones amb el VPH no saben que estan infectades i mai presenten símptomes o problemes de salut pel virus. Algunes persones descobreixen que tenen el VPH quan presenten berrugues genitals. Les dones poden assabentar-se que tenen el VPH quan obtenen un resultat anormal de la prova de Papanicolau (al fer-se una prova de detecció del càncer de coll uterí). És possible que altres només ho esbrinin una vegada que presenten problemes més greus pel VPH com càncers.

El VPH és tan comú que gairebé tots els homes i les dones sexualment actius contrauran almenys un tipus de VPH en algun moment de la seva vida.

Els problemes de salut relacionats amb el VPH inclouen les berrugues genitals i el càncer de coll uterí.

Cada any, prop de 21 000 càncers relacionats amb el VPH podrien prevenir amb la vacuna contra aquest virus.

fonts de consulta:

fuentes de consulta:

Infección genital por VPH: Hoja informativa. CDC. [Fecha de consulta: 13/06/2016]

Papil·loma Humà. Canal Salut. Generalitat de Catalunya.

[Fecha de consulta: 13/06/2016]

 

 

Advertisements